vrijdag 15 september 2017

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 4

In plaats dat Brussel een tweede Parijs werd, is de Grande Madame 
 een Madame van vergane glorie geworden.
Foto: Het Warande,  Koninklijk Park of Park van Brussel
(Parc de Bruxelles of Parc de Warande)

Waarom zetelen Waalse regering en parlement in Namen in plaats van Luik, een stad met meer inwoners, geschiedenis en aanzien dan Namen? Ligt Luik misschien te dicht bij de Nederlandse grens en bijgevolg de Nederlandse taal? Per slot van rekening is in de Voerstreek, de streek tussen Luik en Maastricht, jarenlang een felle taalstrijd gevoerd onder leiding van de beruchte Franstalige burgemeester José Happart. 

Ondanks afspraken over de taalgrens in 1963 waardoor in Voeren het Vlaams de officiële voertaal werd, probeerde Happart met arrogante provocaties het Frans als bestuurstaal voor de Voerstreek te behouden. Zijn acties waren olie op het nationalistische voer van indertijd het Vlaams Blok. Dat op zijn beurt werd beschouwd als bewijs dat Vlamingen een kortzichtig nationalistisch volk of nog erger is. 


Wat ook wordt beweerd, is dat Namen als regerings- en parlementszetel van Wallonië het resultaat zou zijn van een compromis tussen de baronieën (de plaatselijke partijklieken) van de Waalse socialistische partij (Parti Socialiste PS). Luik zou alleen gestaan hebben tegenover Namen en Charleroi, een andere belangrijk socialistisch bastion. De PS is als grootste partij in Wallonië het centrum van fel verzet tegen een verdere opdeling van het federale België. Ze zijn daarvoor zelfs koningsgezind geworden.

(verschijnt elke vrijdag)

1 opmerking:

  1. De PS is nu niet meer de grootse partij, virtueel. Maar ook bij de liberalen en christendemocraten bespeur ik weinig animo om tegemoet te komen aan Vlaamse wensen.

    BeantwoordenVerwijderen